21 Şubat 2013 Perşembe

<. BUĞDAY ÇİMİ BÜYÜRKEN OLUŞAN KÜFÜN NEDENLERİ.


   Topraklı ya da topraksız tarım yaparken bitkileriniz de küf oluşuyorsa ne yapmam lazım diye kendinize soruyorsanız, işte sorunuzun cevabı: Işık yetersizliği ve hava akımının olmaması! Kuvvetli gün ışığı ve hava akımı olan yerlerde kolay kolay küf oluşmaz. Bitki de küf varsa yerini değiştirmek lazım, bu mümkün değil ise normal veya ultraviyole bir flüoresan la aydınlatma yoluna gidebilirsiniz. Küfü önlemek için yapmanız gereken ikinci iş bitkilerinizi vantilatör ile havalandırma yapmak, ama bu havalandırmayı yakından ve kısa mesafeden direk bitkinin üzerine değil uzaktan ve hafif esinti şeklinde yapmalısınız.

Küfler, karanlık, nemli ve esintisiz yerleri severler. İşte bu varlıklar aslında faydalı yaratıklardır. Size şunu demek istiyorlar: “Bu bitkileri ektin ama yeterli ışık ve hava akımı sağlayamıyorsun bunlara, hemen ilgilen bu zavallılarla! der.

Beyaz pamuk veya gri tüylenme gibi küf oluşumları ışığın ve esintinin çok yetersiz olduğunu söyler bize. Bu küfler eğer sarı noktalar halinde ise birazcık hava ve ışık var demektir. Kuvvetli ışık ve havadar olan yerlerde küf oluşmaz.

Küf geceleyin daha hızlı oluşur, bunun nedeni gece ışık ve hava akımı olmamasıdır. Işığın yetersiz olmasından dolayı bitki yeterli foto sentez yapamaz. Hava akımının olmaması ise bitkinin yapraklarının yeterli terlemeyi yapamaması nefes alamaması demektir, bu da küflenmenin hızla artmasına neden olur.  Küflerin dostu loş ve havasız ortamlardır bunu unutmamak lazım.

   Siz yine de küfe tedbir olarak eczaneden yada kuaför malzemeleri satan toptancılardan hidrojen peroksid'i (Oksijenli su) sprey su sıkacağının içine koyup, duruma göre (2 günde bir olabilir) bitkilerinize sıkın. Bu oksijenli su nasıl elimiz kesildiği zaman bakterileri öldürsün diye sürüyorsak buradada bitkilerimizde üreyen mantar bakterilerini öldürsün diye sıkmak işimize yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder